MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
JANDARMERIA ROMÂNĂ
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN GALAȚI
"D u n ă r e a    de    J o s"

23.02.2019 – Dar parcă are gust de hering!?

23.02.2019 – Dar parcă are gust de hering!?

Categorie : Buletine informative

Un bărbat din Galați, în vârstă de 33 ani, a fost depistat de către jandarmi în timp ce comercializa hering, recomandat ca și scrumbie, fără documente de proveniență dar și fără forme legale.

Supărare mare pe un bărbat din Galați care și-a planificat ca în acest week-end să servească, în familie, un pește proaspăt, de Dunăre, și de fapt i-a adus soției, hering, în loc de scrumbie. Astfel, astăzi, 23 februarie, în timp ce își făcea cumpărăturile, pe Aleea Comerțului din Micro 19, gălățeanul a observat un vânzător de ocazie pe care l-a întrebat dacă în sacoșe este scrumbie, iar acesta, văzând că cetățeanul nu prea cunoaște speciile de pește, i-a spus că are la vânzare, la un preț de 20 lei/kg, scrumbie de Dunăre, „proaspăt pescuită”. Abia când curăța peștele, bărbatul a observat că acesta nu pare a fi pescuit din apele Dunării, ci mai degrabă din Atlantic sau Pacific, și supărat nevoie mare a sunat la Secția 3 poliție reclamând cele întâmplate.

Dispeceratul secției de poliție a trimis, pe Aleea Comerțului, un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de menținere a ordinii publice, iar când oamenii legii și-au făcut apariția în zonă, vânzătorul și-a abandonat peștele și a rupt-o la fugă printre blocuri, însă, cu jandarmii după el. Ajuns din urmă, acesta a declarat verbal jandarmilor că vinde hering fără a respecta cadrul legal. Cât privește peștele vândut reclamantului, ca și scrumbie, acesta nu a oferit nicio lămurire, în schimb, schițând un zâmbet.

Cele 16 kg de pește găsite asupra vânzătorului au fost ridicate de către jandarmi și predate la un magazin specializat, iar acestuia i-a fost aplicată o amendă de 500 lei, conform prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite. Cât privește cumpărătorul, acesta a preferat să rămână cu heringul, servit pe post de scrumbie, fără a mai depune vreo plângere scrisă. Chiar dacă fac parte din același regn, Animalia și aceeași familie, Clupeidae, sunt câteva mici diferențe între cele două specii de pește, astfel că scrumbia de Dunăre are spatele de culoare verde-albăstrui, laturile alb-argintii cu un luciu metalic și o pată neagră pe opercul, în vreme ce heringul are spatele de culoare cenușie, albăstruie-verzuie iar abdomenul de culoare argintie. 


    fiep           eurogendfor  anticoruptie MAI  apel 112  schengen  solvit  SIS II  CNAI