MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
JANDARMERIA ROMÂNĂ
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN GALAȚI
"D u n ă r e a    de    J o s"

18.02.2016 – 17 martie – ziua în care l-am întâlnit pe Dumnezeu!

18.02.2016 – 17 martie – ziua în care l-am întâlnit pe Dumnezeu!

Categorie : Buletine informative

17 martie – ziua în care l-am întâlnit pe Dumnezeu!

17 martie 2008, pentru cei mai mulți dintre noi este o simplă dată calendaristică, nu însă și pentru locotenent colonelul Sebastian Cucoș. Deși are doar 41 de ani, Sebastian Cucoș a trăit cât alții în zece vieți. Despre experiențele sale de arme, misiunile internaționale, pieptul plin de distincții internaționale și naționale, vorbește cu modestie spunând cu glas de bărbat…mi-am făcut doar datoria!

Sebi, așa cum îi spunem noi, prietenii lui, își începe excepționala poveste de viață printr-un oftat, o pauză scurtă prin care transpare emoția evocării unui episod desprins parcă din filmele de acțiune cu eroi.

Îmi aduc aminte fiecare clipă a acelei zile, era ceață, cerul înnourat și mă aflam la Mitrovița, în regiunea Kosovo, la mii de kilometri distanță de țara mea, România. Aveam 34 de ani și eram comandantul Detașamentului de Misiuni Internaționale al Jandarmeriei Române din Kosovo. Nu eram singur, aveam  lângă mine 90 de jandarmi români cărora le promisesem că se vor întoarce cu bine la familiile și copiii lor.

Țin minte și acum, ca și cum ar fi fost ieri, ziua de 17 martie, ora 5,17 minute, atunci când ofițerul de serviciu din bază ne-a alarmat pentru a interveni de urgență în apărarea unui important obiectiv – Curtea de Justiție din Mitrovița – Kosovo.

Împreună cu cei 90 de jandarmi români din subordine m-am deplasata de urgență la obiectivul indicat.

Vreau să vă imaginați ce am văzut eu, atunci când am ajuns acolo….10 mii de oameni, într-o masă foarte eterogenă, printre care oameni în vârstă, mame cu copii în brațe, femei și bărbați deopotrivă. Printre aceștia se infiltraseră și elemente extremiste,care începuseră să tragă în forțele de ordine.

Văzând atât de mulți copii, instinctiv gândul meu s-a îndreptat către Timeea, fetița mea și mi-am spus că trebuie să fac orice pentru a-i scoate de acolo în siguranță pe toți acei copii și pe mamelor lor. Lucru pe care l-am și făcut împreună cu colegii mei. N-a fost deloc ușor, pentru că în tot acest timp, cei infiltrați printre acei oameni nevinovați, au tras către noi. Sub rafalele de AK 74 sau grenade de mână aruncate sălbatic către noi, am reușit în cele din urmă să-i scoatem din zona periculoasă și să-i salvăm. Spre finalul acestei operațiuni dramatice, o grenadă defensivă a explodat la câțiva metri de mine…. am căzut în genunchi secerat de suflul exploziei, trei schije îmi atinseră genunchiul. Am strâns din dinți, mi-am strâns rana în pumni, am improvizat un garou și am continuat cu singurul gând că… trebuie să mă întorc cu toți oamenii acasă, acest gând mi-a dat putere să conduc operațiunea până la capăt…. și am reușit. Ne-am îndeplinit misiunea de a proteja civilii și de a recupera un obiectiv important al misiunii ONU – Curtea de Justiție de la Mitrovița.

După terminarea operațiunii am ajuns la spital, unde mi-au fost acordate îngrijirile de specialitate, pierdusem sânge, acolo doctorul de garda mi-a spus că m-am născut a doua oară, schijele au fost extrase de la mai puțin de un milimetru de un nerv vital. Și astăzi port încă în genunchiul drept o schija, pe care medicii au considerat că este mai bine să rămână acolo, decât să fie scoasă și să afecteze puncte vitale. Și astăzi am puterea de a glumi, deseori îi spun soției mele Carla că plumbul ăla din genunchi e talismanul meu. O tachinez desigur, singura mea putere de a ajunge acasă a fost Dumnezeu și cele două minuni din viața mea, Timeea și Carla.

Mă gândesc că se apropie ziua de 17 martie și mă bucur, în fiecare an camarazii mei din Kosovo, indiferent unde s-ar afla, în țară sau în lume, mă sună și-mi spun… Şefu’, ne-am întors cu toții acasă! Impresionant, nu?!

Aceasta este povestea adevărată a unui jandarm român care și-a făcut doar datoria.

Informaţii de background

Lt. col. Sebastian Cucoş este şeful Serviciului Ordine şi Siguranţă Publică din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Un filmuleţ despre misiunea din Kosovo puteţi descărca din pagina de facebook „Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi”

Compartimentul Informare, Relații Publice și cu Publicul


    fiep           eurogendfor  anticoruptie MAI  apel 112  schengen  solvit  SIS II  CNAI