MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
JANDARMERIA ROMÂNĂ
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN GALAȚI
"D u n ă r e a    de    J o s"

11.03.2019 – PORTRET Elev ISTRATE Irina Paula

11.03.2019 – PORTRET Elev ISTRATE Irina Paula

Categorie : Buletine informative

Salut!

Sunt Irina, am 20 ani și sunt elevă la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Al. Ghica” Drăgăşani iar în anul 2017 am absolvit Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galaţi. Am crescut văzând uniforma bleu-jandarm, purtată cu mândrie de tatăl meu şi mi-am dorit ca acest lucru să devină o tradiţie în familia noastră. M-au motivat şi cuvintele tatălui despre această instituţie, bucuria cu care el îmbrăca uniforma militară dar, mai ales, faptul că îmi place să văd în jurul meu, corectitudine, respect, integritate, camaraderie şi linişte sufletească. Toate aceste valori le-am găsit în Jandarmerie şi mi-am dorit să pot contribui la fundamentarea lor. Nu am regretat şi nu regret, nici un moment, faptul că am ales să fiu continuatoarea tatălui meu iar din acest motiv le mulţumesc părinţilor mei pentru întregul suport avut.

Mă consider o persoană ambiţioasă iar citatul lui Salvator Dali conturează perfect caracterul meu: „Inteligenţa fără ambiţie este ca o pasăre fără aripi.”

Aşa se descrie Irina, o tânără pe care mulţi dintre noi, jandarmii gălăţeni, am văzut-o crescând; de la copilul de grădiniţă până la eleva Şcolii Militare de Jandarmi. Fiind în practică la Jandarmeria Galaţi a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări, pe care am ales să le împărtăşim cu voi.

            R: Poate constitui o piedică în evoluția profesională faptul că o femeie își desfășoară activitatea într-o lume dominată, în general, de bărbați?

Irina: Deşi este o activitate care impune mai mult prezenţa bărbatului, femeia are ea rolul ei bine conturat în angrenajul instituţional al Jandarmeriei Române şi, în special, în zona de ordine publică cât şi în cea de pază şi protecţie instituţională. Faptul că prezenţa bărbatului este dominantă nu poate constitui o piedică în evoluţia profesională a unei femei, atât timp cât aceasta este dedicată activităţii pe care o desfăşoară şi o face cu pasiune şi în interesul instituţiei.  

R: Ce apreciezi cel mai mult la jandarmi?

Irina: Sunt multe lucruri pe care le poţi aprecia la un jandarm, în ciuda a tot ceea ce se pune despre ei. Eu am ales să mă opresc la câteva: curajul, ambiţia, faptul că se dedică misiunilor desfăşurate şi este devotat instituţiei. Efortul depus în tot ceea ce face întregeşte portretul meu asupra caracterului militarului jandarm. 

R: Cum găsești sistemul de învățământ militar față de cel civil?

Irina: Pot spune că diferenţele sunt clare, mai ales în ceea ce priveşte stricteţea. Sistemul de învăţământ militar este mai sever, dar nu o severitate exagerată, ea fiind dată tocmai de rigorile militare. Disciplina, uniformitatea, faptul că nu se ţine cont de cine eşti, în raport cu ceilalţi, dau credit total instituţiei militare de învăţământ. Modulele de pregătire teoretice şi practice întregesc farmecul sistemului de învăţământ militar, iar un merit deosebit îl au profesorii şi instructorii, care îl fac să fie plăcut. 

R: La ce să se aștepte o tânără care dorește să fie admisă la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Al. Ghica” Drăgăşani?

Irina:  Disciplină, muncă dar şi la un program încărcat menit a te pregăti pentru viitoarea carieră şi pentru dezvoltarea ta morală; la o competiţie între elevi, pentru că în funcţie de nota cu care termini poţi solicita repartiţia într-o unitate a Jandarmeriei Române şi astfel ai posibilitatea să ajungi acasă sau într-o altă unitate, pe care o alegi.        

R: Ai recomanda fetelor să devină jandarm? De ce?

Irina: Recomand pentru că este o instituţie care dă credit femeii jandarm şi care are nevoie de femei, în toate domeniile sale de competenţă. Femeia a dovedit că este capabilă să depăşească bariere şi să se impună în sistemul militar. Avem femei pilot de avioane de vânătoare, avem femei tanchist, avem femei în forţele pentru operaţiuni speciale, avem femei paraşutist, avem femei oriunde nu te aştepţi. În aceste condiţii, credeţi că unei doamne sau domnişoare îi va este greu să fie jandarm? Mă îndoiesc de acest lucru!   

R: Unde te vezi peste 15 ani?

Irina: Un jandarm cu experienţă şi care s-a străduit să evolueze profesional şi a reuşit, un jandarm care îi va învăţa pe alţii, o femeie şi o mamă împlinită, profesional şi personal. 

R:Detașamentul Mobil sau Comandament?

Irina: Detașamentul Mobil

R: Antitero și acțiuni speciale sau ordine publică?

Irina: Antitero și acțiuni speciale.

R: Fustă sau combinezon?

Irina: Combinezon.

R: Atletism sau sport de contact?

Irina: Atletism.

Aceasta a fost Irina, fata care „a crescut în curtea” Jandarmeriei Galaţi şi care acum şi-a împlinit un vis, acela de a purta uniforma tatălui, uniforma bleu-jandarm. Dacă ţi-a plăcut de Irina trebuie să te gândeşti că şi tu poţi fi ca ea. Trebuie doar să ai determinarea şi ambiţia de a accede într-o meserie fascinantă şi antrenantă – cea oamenilor de arme, a JANDARMILOR.

Te așteptăm să te înscrii la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi!


    fiep           eurogendfor  anticoruptie MAI  apel 112  schengen  solvit  SIS II  CNAI