MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
JANDARMERIA ROMÂNĂ
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN GALAȚI
"D u n ă r e a    de    J o s"

06.03.2019 – PORTRET Elev LISMAN Beatrice

06.03.2019 – PORTRET Elev LISMAN Beatrice

Categorie : Buletine informative

Salut!
Sunt Beatrice, am 21 ani și sunt elevă la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Al. Ghica” Drăgăşani. În anul 2015 am absolvit Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Târgu Bujor, judeţul Galaţi şi datorită faptului că unchiul meu este subofiţer jandarm, în cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române, mi-am jurat că voi urma cariera militară şi voi susţine examenul de admitere la şcoala militară de subofiţeri jandarmi. Crezul meu a fost întărit şi prestanţa pe care o au jandarmii din Târgu Bujor şi imparţialitatea pe care o afişează, fiind foarte apreciaţi de comunitate. Atunci mi-am spus că eu îmi doresc să fiu ca ei şi ca unchiul meu şi sunt sigură că am ales foarte bine.

În viaţă mă ghidez conform celor spuse de scriitorul Fred DeVito, „Dacă nu te provoacă, nu te schimbă”.

Aceasta este Beatrice, o tânără care în această perioadă se aflată în practică la Jandarmeria Galați şi care a avut  amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

R: Poate constitui o piedică în evoluția profesională faptul că o femeie își desfășoară activitatea într-o lume dominată, în general, de bărbați?

Beatrice: Dacă este pregătită de o schimbare majoră în viaţa ei, sigur recomand oricărei fete această carieră, trebuie însă să realizeze faptul că a fi jandarm nu înseamnă numai un program fix, înseamnă mult mai mult; determinare, implicare, spirit critic, ore petrecute în ploaie sau frig, limitarea unor libertăţi care în civilie sunt de neconceput a nu le avea. 

R: Ce apreciezi cel mai mult la jandarmi?

Beatrice: La jandarmi apreciez modul în care acesta se dedică meseriei şi societăţii, care se îmbină cu celelalte calităţi ale sale, determinare, spirit de sacrificiu, onoare etc. Apreciez la ei modul în care îşi fac datoria şi sunt prezenţi în stradă, indiferent de condiţiile meteorologice şi îi stimez pentru că nu dau niciodată înapoi.

R: Cum găsești sistemul de învățământ militar față de cel civil?

Beatrice: Cred că diferenţa, în primul rând, o face disciplina. Sunt anumite avantaje în ambele sisteme de învăţământ, însă, din punctul meu de vedere, sistemul militar de învăţământ este mult mai bine structurat şi mai strict. Este normal să fie aşa!

R: La ce să se aștepte o tânără care dorește să fie admisă la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Al. Ghica” Drăgăşani?

Beatrice: În primul rând, la o experienţă de neuitat cu multă muncă în echipă, situaţii neprevăzute şi amintiri care îţi vor înfrumuseţa viaţa. În altă ordine de idei, tânăra elevă trebuie să fie spontană şi aptă să facă faţă tuturor încercărilor la care va fi supusă, însă trebuie să conştientizeze faptul că oricât de greu îi va fi colegii vor sta lângă ea, o vor sprijini şi îndruma.

R: Ai recomanda fetelor să devină jandarm? De ce?

Beatrice: Sigur îi voi recomanda, în ciuda tuturor afirmaţiilor făcute, precum că o femeie nu ar face faţă unui sistem militar. Viaţa a demonstrat, însă, contrariul. Femeia este egala bărbatului, iar egalitatea de şanse trebuie să o aibă amândoi. Faptul că îi trebuie mult curaj să se aventureze într-o lume dominată de bărbaţi este altceva. Dar, trebuie să o facă, va avea sprijinul tuturor bărbaţilor jandarmi. 

R: Unde te vezi peste 15 ani?

Beatrice: Ca fiind o persoană puternică şi stabilă care a reuşit să facă faţă cu brio meseriei de jandarm şi provocărilor ce decurg din această calitate, dar şi o jandarmeriţă care încurajează şi alte tinere să urmeze cariera de jandarm.

R:Detașamentul Mobil sau Comandament?

Beatrice: Detașamentul Mobil.

R: Antitero și acțiuni speciale sau ordine publică?

Beatrice: Ordine publică – grupa câini serviciu.

R: Fustă sau combinezon?

Beatrice: Combinezon.

R: Atletism sau sport de contact?

Beatrice: Sport de contact.

Aceasta a fost Beatrice şi îi mulțumim pentru că a avut amabilitatea de a ne transmite părerile şi gândurile ce o încearcă vis a vis de meseria de jandarm. Îi dorim succes în carieră şi o aşteptăm în rândul cadrelor din Jandarmeria Română.

Și tu poți fi precum Beatrice, trebuie doar să îți dorești cu adevărat. 
Te așteptăm să te înscrii la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi!


    fiep           eurogendfor  anticoruptie MAI  apel 112  schengen  solvit  SIS II  CNAI