MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
JANDARMERIA ROMÂNĂ
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN GALAȚI
"D u n ă r e a    de    J o s"

02.07.2018 – Doi jandarmi gălăţeni au participat la un amplu exerciţiu multinaţional

02.07.2018 – Doi jandarmi gălăţeni au participat la un amplu exerciţiu multinaţional

Categorie : Buletine informative

Colonelul Cătălin Bucă, primul-adjunct al inspectorului şef şi sublocotenentul Cătălin Mircea Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi sunt doi dintre jandarmii români care au participat, în perioada 18 – 29.06.2018, la Exerciţiu Comprehensiv de tip EUPST II (European Police Services Trening II), organizat de Jandarmeria Română şi Jandarmeria Regală Olandeză, în cinci unităţi militare ale jandarmeriei.

Cei doi ofiţeri gălăţeni nu sunt la prima experienţă în ceea ce privesc exerciţiile de amploare, aceştia participând şi în anul 2017 la exerciţiul Charpathians Blueshield 2017, desfăşurat în Centrul de pregătire Ochiuri unde, datorită rezultatelor obţinute au fost selecţionaţi în contingentul de jandarmi români propuşi pentru a participa în acest an. Ofiţerii gălăţeni au experienţa relaţiilor internaţionale, colonelul Cătălin Bucă fiind absolvent al cursului de comandanţi de baterie antiaeriană în U.S. Army şi a diferitelor cursuri de menţinere a păcii, situaţii de urgenţă şi conducere trupe desfăşurate în U.S. Army şi la Centrul NATO din Turcia. La rândul său, sublocotenentul Cătălin Mircea Bădin a participat, în anul 2011, la două misiuni de cooperare a jandarmeriei române cu poliţia elveţiană, în Basel, Elveţia, misiunea pe care a condus-o cât şi cu Greater Manchester Police, în Manchester, U.K.

În cadrul statului de exerciţiu, colonelul Cătălin Bucă a fost nominalizat de către comanda Jandarmeriei Române pentru funcţia de comandant al exerciţiului (Head of Mission) iar sublocotenentul Cătălin Mircea Bădin, a fost nominalizat, conform locurilor repartizate României, pentru a îndeplini funcţia de consilier pe probleme politice (Political Advisor).

Pentru cei doi ofiţeri a fost o experienţă unică, pe care o vor repeta atunci când Jandarmeria Română îi va solicita, prin acest mod ei însuşindu-şi noi cunoştinţe şi deprinderi privind participarea forţelor de jandarmi în teatrele de operaţii. Totodată, acest exerciţiu le-a creat prilejul de a socializa cu colegi jandarmi şi poliţişti din ţările participante, de a învăţa, unii de la alţii şi de a lega prietenii.

Exerciţiul, în sine, a vizat intervenţia unei misiuni a Uniunii Europene, la solicitarea O.N.U, într-un stat care şi-a declarat independenţa şi care era ameninţat de către vecini. De asemenea, rutele cu migranţi care tranzitau Ergesya (statul unde a fost dislocată misiunea EUPMIE – European Police Mission in Ergesya) puneau în pericol siguranţa populaţiei şi creau premisele unei reale ameninţări teroriste.

„Charpathians Blueshield 2018” din cadrul proiectului Antrenamentul Serviciilor de Poliţie din Uniunea Europeană – EUPST II a reprezentat cea mai amplă activitate de acest gen organizată la nivelul Jandarmeriei Române, la aceasta participând peste 300 de ofiţeri şi subofiţeri din 13 ţări (România, Bulgaria, Cipru, Elveţia, Franţa, Italia, Republica Moldova, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Polonia, Portugalia, Spania, Ucraina) şi 4 organisme internaţionale (Uniunea Europeană, CEPOL, EUROGENDFOR şi EUCAP SAHEL Niger), precum şi reprezentanţi din toate structurile cu atribuţii în domeniul securităţii şi ordinii publice din România.

EUPST este un proiect finanţat de către Uniunea Europeană care urmăreşte antrenarea în comun a forţelor de poliţie şi jandarmerie înainte de a fi trimise în misiuni internaţionale, pentru îmbunătăţirea şi uniformizarea procedurilor de lucru, precum şi pentru cunoaşterea şi respectarea prevederilor legislaţiei internaţionale, în special în ceea ce priveşte drepturile omului şi egalitatea de şanse.   


    fiep           eurogendfor  anticoruptie MAI  apel 112  schengen  solvit  SIS II  CNAI