MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
JANDARMERIA ROMÂNĂ
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN GALAȚI
"D u n ă r e a    de    J o s"

01.09.2018 – SĂ PĂSTRĂM VIE AMININTIREA FOSTULUI COMANDANT AL JANDARMERIEI ROMÂNE!

01.09.2018 – SĂ PĂSTRĂM VIE AMININTIREA FOSTULUI COMANDANT AL JANDARMERIEI ROMÂNE!

Categorie : Buletine informative

General locotenent p.m. Ion Bunoaica (n. 22 iulie 1948 – d. 1 septembrie 1995)

Comandant al Comandamentului Trupelor de Jandarmi, 1 mai 1990 – 1 septembrie 1995

1 Septembrie, zi de sărbătoare în Jandarmeria Română – Ziua Jandarmeriei Rurale, însă, totodată, şi o zi tristă pentru jandarmi, iar o parte dintre actualii jandarmi cunosc evenimentul la care ne vom referi în rândurile următoare.

1995, septembrie 1, o zi ploioasă de vineri care începuse frumos şi avea să se termine tragic. În Garnizoana Iaşi avea loc sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române înmânarea Drapelului de Luptă a Jandarmeriei Iaşi, eveniment la care participa comandantul Jandarmeriei, generalul-maior Ion Bunoaica, generalul-maior Ion Eugen Sandu, locțiitor al șefului Poliției Române și colonelul Mihai Alexe, șef de serviciu în cadrul Comandamentului Trupelor de Jandarmi. După terminarea festivităţilor, cei trei ofiţeri au pornit deplasarea către Bucureşti, cu un elicopter MI17 aparţinând Unităţii Speciale de Aviaţie a M.I., al cărui echipaj era format din colonelul Aurel Florea, comandantul aeronavei, locotenent colonelul Alexandru Vasile, pilot secund și locotenentul Silviu Paraschiv, mecanic de zbor.

În jurul orei 13:41 aeronava decolează de pe Aeroportul Iaşi, pe o vreme ploioasă, în condiţii meteo deosebite. La ora 13:54 echipajul nu răspunde la contactul Turnului de control şi dispare de pe radar. La ora 17:30 se primeşte confirmarea că aeronava s-a prăbuşit pe teritoriul comunei Mogoşeşti, în apropierea cantonului silvic, loc denumit de către localnici “Piscul lui Aron”, situat la 20 de kilometri de Iaşi. La impactul cu solul aeronava a luat foc, toţi pasagerii şi membrii echipajului au murit violent. Au fost avansaţi în gradul următor şi înmormântaţi în Cimitirul Ghencea Militar.

Au circulat diferite ipoteze privind încercarea de asasinare a comandantului Jandarmeriei Române întrucât avea prea multe informaţii privind evenimentele produse la Timişoara, în decembrie 1989, însă anchetele făcute de procurorii militari au înlăturat orice suspiciune, concluzia finală fiind că aeronava s-a prăbuşit datorită condiţiilor meteo.

A fost o zi tristă pentru fiecare dintre jandarmi, toţi îl preţuiau şi îl stimau pe cel care, în 1990, s-a luptat cu concepţiile comuniste ale autorităţilor, privind jandarmii şi a reuşit reînfiinţarea unei arme de tradiţie, cu atribuţii sporite şi moderne pentru acea perioadă. Mulţi dintre jandarmi parcă îl aşteaptă să intre pe uşa biroului şi să le spună: „Ce faci, mon cher?”


    fiep           eurogendfor  anticoruptie MAI  apel 112  schengen  solvit  SIS II  CNAI