MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
JANDARMERIA ROMÂNĂ
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN GALAȚI
"D u n ă r e a    de    J o s"

01.09.2018 – 1 Septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale

01.09.2018 – 1 Septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale

Categorie : Buletine informative

Astăzi, 1 septembrie, este zi de sărbătoare pentru Jandarmeria Română.

Aniversată, după 1990, ca zi de înființare a armei (până în anul 1997), data de 1 septembrie semnifică reînceputul unei tradiții întrerupte, numai în anumite teritorii ale principatelor unite, odată cu reformarea armatei române, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 27 noiembrie/9 decembrie 1864.

Necesitatea prezenței unui corp militar distinct în teritoriul noului Regat al României, menit a asigura eficient ordinea publică, îl determină pe generalul Radu Mihail, prefectul poliției București, să elaboreze în anul 1885 un proiect de lege pentru organizarea jandarmeriei pe întreg teritoriul țării, numai că propunerea acestuia nu a fost concretizată. Cu toate acestea, în anul 1887, cu prilejul expunerii de motive la legea comunală, I.C. Brătianu sublinia că “Gendarmeria comunală rurală va fi mai bună decât poliţie rurală de până acum”, iar la art.82 din această lege, adoptată la 7 mai 1887, se prevedea organizarea Jandarmeriei Rurale, printr-o lege specială. Lipsa fondurilor bănești a condus la o amânare a punerii în aplicare a prezentei legi, fapt ce se va petrece prin promulgarea de către Parlament a Decretului Regal nr.2919 din 30.08.1893. Meritul reînființării Jandarmeriei îi revine partidului conservator condus de către Lascăr Catargiu. Astfel, cu data de 1 septembrie 1893 se instituie „pentru toată încrederea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea, în comunele rurale, la siguranța publică, la menținerea ordinei și executărei legilor”.

Referindu-ne la teritoriul actual al județului Galați, este înființată la data de 1 (13) aprilie 1895, Compania de Jandarmerie Rurală Covurlui, aflată în circumscripția Corpului III Armată cu reședința în Galați, cu un efectiv de 19 jandarmi călări, împărţiţi în 2 secţiuni, cu reşedinţele în Bujor şi Pechea. La propunerea ministrului de interne, în baza Decretului Regal nr. 1549, căpitanul Dimitrie Solacolu , din Regimentul 6 Călărași, este numit în funcţia de comandant companie iar prin Decretul Regal nr. 3120 /1895, locotenentul Constantin Sahmen, este numit ajutorul comandantului companiei. De asemenea, cu data de 29 mai 1895 este înființată Compania de Jandarmeriei Rurală Tecuci, cu un efectiv de 2 sergenți major plotonieri, 1 sergent major Șef de Cancelarie, 7 sergenți, șefi de secție, 16 jandarmi călări, 3 jandarmi pedeștri. Efectivul este organizat pe 2 plutoane și 3 secțiuni. Prin Decret Regal nr.4267, căpitanul Nicolescu C. Ioan este numit în funcția de comandant al companiei iar prin Ordinul de Zi nr.58, locotenentul Racoviță Anton este numit ajutor de comandant.

Jandarmeria este desființată la data de 23 ianuarie 1949, dată la care în funcțiile de comandă ale jandarmeriei gălățene se regăsesc:

– Inspectoratul Regional de Jandarmi Galați: inspector regional, locotenent colonel Horia Ionovici;

– Legiunea de Jandarmi Covurlui: comandant, căpitan Bălan Paraschiv;

– Legiunea de Jandarmi Tecuci: comandant, căpitan Dănescu Marin.

Sursă foto:

Foto 1 – Arhiva IJJ Galați – Regimentul 3 Jandarmi Galați – Pluton din Batalionul de Instrucție – 1924  


    fiep           eurogendfor  anticoruptie MAI  apel 112  schengen  solvit  SIS II  CNAI